Beursbedrijf Deutsche Börse wil fuseren met zijn Britse concurrent London Stock Exchange. Maar er zijn kapers op de kust: ICE en CME, de twee grootste beursbedrijven ter wereld, azen ook op de Londense beurs.
Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) lijken er wel uit. Twee weken geleden lieten beide beursbedrijven weten aan te sturen op een fusie van gelijken. Aandeelhouders van het Duitse bedrijf zouden daarbij een belang van 54,4 procent in het nieuwe bedrijf krijgen.
Topman van het fusieconcern moet Carsten Kengeter worden, de huidige baas van Deutsche Börse. Londen wordt de vestigingsstad en er komen hoofdkantoren in Londen en Frankfurt.
Beurzenfusie
De twee Europesebeurzen poogden in 2000 ook al samen te gaan. Het voornemen van Londen en Frankfurt werd doorkruist, omdat LSE alle aandacht nodig had om een vijandig overnamebod van OM Gruppen, de exploitant van de beurs in Stockholm, af te weren.
In 2005 waagde Deutsche Börse opnieuw een poging, maar LSE wees het bod van bijna 2 miljard euro af.
Nu probeert Deutsche Börse het dus weer met de Londense beurs. Met het samengaan zou een nieuwe Europese beursgigant ontstaan met een marktkapitalisatie van zo'n 30 miljard dollar.
Deutsche Börse heeft tot en met 22 maart om de fusieplannen formeel in te dienen bij de Britse toezichthouder. Topman Kengeter heeft er alle vertrouwen in dat aandeelhouders voor het Europese beurshuwelijk stemmen, zei hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Tegenbod Intercontinental Exchange
Maar aandeelhouders zouden weleens verleid kunnen worden door een rivaliserend bod. Het Amerikaanse beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE) overweegt een tegenbod te doen op de Londense beurs, maakte het concern begin maart bekend. ICE, dat eigenaar is van onder meer de beurs van New York, heeft tot en met 29 maart de tijd om bindende plannen in te dienen.
ICE is groot geworden in de derivatenhandel. Via de platformen van ICE worden contracten voor olie en gas verhandeld en wordt gehandeld in landbouwproducten zoals koffie, cacao en suiker. Dergelijke markten hebben het afgelopen decennium een sterke groei doorgemaakt.
Ook CME heeft interesse
En er is nog een kaper op de kust, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Het Amerikaanse CME Group zou ook interesse hebben in LSE, al zouden de plannen zich nog in een pril stadium bevinden. Net als ICE heeft CME zijn oorsprong in de derivatenhandel.
ICE en CME zijn de twee grootste beursbedrijven ter wereld, gemeten naar beurswaarde. De aandelen van ICE zijn in totaal ruim 28 miljard dollar waard, CME zit daar met 32 miljard dollar zelfs nog ietsje boven. Daarmee zijn de Amerikaanse beursreuzen ieder ongeveer twee keer zo groot als Deutsche Börse en LSE.
Strijd om LSE
Samen zouden de beurs van Frankfurt en Londen een vuist kunnen maken tegen de Amerikaanse beursgiganten. Maar nu zowel ICE als CME zich dreigen te mengen in de strijd om LSE, zou Deutsche Börse weleens naast het Londense beursexploitant kunnen grijpen.
Volgens analist Michael Wong van Morningstar kan er een hevige biedingsoorlog ontstaan om LSE. "Elke partij heeft wel iets te winnen, en als ze er niet in slagen LSE te kopen verliezen ze mogelijk een kans om hun marktpositie te verbeteren", zegt hij tegenover Bloomberg.
Een bod van ICE of CME zou de prijs van LSE op kunnen drijven. Kans bestaat dat het kleinere Deutsche Börse dan af moet haken. "Hun balans staat al onder druk, als je kijkt naar de bruto schuld ten opzichte van de bruto winst", aldus analist Owen Jones van Citigroup. "Bij een aanpassing van het bod gaat of een groter deel van het fusiebedrijf naar de aandeelhouders van LSE, of er moet kapitaal opgehaald worden", zegt hij tegen de Financial Times.
Clearinghuizen
Waarom is LSE zo gewild? Eén van de belangrijkste redenen is omdat het Londense beursbedrijf een meerderheidsbelang heeft in LCH.Clearnet, een zogenoemd clearinghuis dat effectentransacties afwikkelt op de beurzen.
Clearinghuizen spelen een belangrijke rol bij aandelentransacties. Een clearinghuis, ook wel 'centrale tegenpartij' genoemd, staat tussen de koper en verkoper en zorgt ervoor dat een transactie wordt afgerond. Als een van de partijen niet aan de verplichtingen kan voldoen, is dat voor risico van het clearinghuis.
Door nieuwe regelgeving, die na de financiële crisis is ingevoerd, zijn clearinghuizen een onmisbare schakel geworden in de handel tussen verschillende partijen. Door clearinghuizen als centrale tegenpartij te introduceren voor handel in bijvoorbeeld derivaten, werd transparant gemaakt wie risico loopt bij een transactie. Dat moet een herhaling van de crisis van 2008 helpen voorkomen.
Belang in LCH.Clearnet
LCH.Clearnet is de grootste centrale tegenpartij ter wereld bij de handel in renteswaps, een product waarmee renterisico's kunnen worden afgedekt. Hoewel ICE over een clearinghuistak beschikt, handelt die geen renteswaps af.
Deutsche Börse, dat met Eurex één van de grootste derivatenbeurzen ter wereld in bezit heeft, zou niet alleen opties en futures af kunnen handelen, maar ook een sterke positie voor het 'clearen' van renteswaps kunnen bemachtigen.
Volgens finance-professor Darrell Duffie van de Stanford-universiteit is het belang in LCH.Clearnet erg belangrijk. Het is een groot voordeel om klanten zowel afhandeling in futures en swaps aan te kunnen bieden, zegt hij tegenover Bloomberg.
Bezwaren toezichthouders
Mochten aandeelhouders van LSE en Deutsche Börse instemmen met een fusie, dan is de vraag wat Europese toezichthouders daarvan vinden. Vier jaar geleden wilde Deutsche Börse nog fuseren met NYSE Euronext, maar Brussel stak daar een stokje voor. De beursbedrijven zouden samen 90 procent van de derivatenmarkt in handen krijgen, waardoor er te weinig concurrentie in de markt zou overblijven.
LSE heeft geen grote eigen derivatenmarkt, dus die mededingingsbezwaren spelen mogelijk deze keer geen rol. Ook in de aandelenhandel blijft er voldoende concurrentie over, denken analisten.
Deutsche Börse en LSE lijken daarnaast te gokken op politieke steun uit Brussel, Berlijn en Londen. Regeringen en toezichthouders zouden een Europese beursgigant wel zien zitten, omdat dat aansluit bij de plannen om de financiële markten in Europa te integreren. Die politieke steun zou genoeg kunnen zijn om het Amerikaanse ICE buiten de deur te houden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl